Begin juni 1979 is, binnen de familie Rikken uit Lent, het idee geboren om een badmintonvereniging op te richten.

De eerste bijeenkomst om dit idee verder uit te werken vond plaats in ’t Molentje in Lent (nu restaurant Fusion in Lent). Tijdens deze bijeenkomst werd er een bestuur samengesteld bestaande uit 4 dames en 1 heer. Vanaf het begin werd er gespeeld op dinsdagavond en men startte met 12 leden en 1 badmintonveld. In het begin had niemand een idee wat de regels precies waren. Er moest dus iemand van buitenaf komen. Dit was dhr. Hess uit Nijmegen. Hij heeft iedereen de regels en de techniek van het badminton uitgelegd en ’t Pluumke jarenlang begeleid.

Na een tijdje groeide dit clubje met enthousiaste badmintonners en er gingen een aantal dames op woensdagochtend spelen. Het werd tijd om een echte vereniging op te richten.

Op 25 juni 1980 is de Badmintonvereniging ’t Pluumke officieel, via notariële akte, opgericht. Ook de inschrijving bij de Kamer van Koophandel was een feit. De naam van de vereniging zou in eerste instantie “’t Pluumpje” worden maar het bleek dat in Eerbeek al een vereniging was met deze naam. Het was daarom niet toegestaan om deze naam te gebruiken en zo is de naam ’t Pluumke geboren.

Vanaf augustus 1980 kwamen er ook jeugdige spelen en er werd gestart met het spelen van competitie. Hier hoorde een trainer bij en die kwam er. De eerste trainer kwam iedere week op zijn racefiets naar Lent om daar de training te verzorgen.

’t Pluumke startte in de competitie met 1 seniorenteam en 2 jeugdteams. En de vereniging groeide door. De ruimte, die op diverse dagen werd gehuurd, werd te klein. Er werd uitgeweken naar Sporthal de Maranter.

Gedurende de jaren groeide de vereniging naar 4 seniorenteams en 2 jeugdteams en was er steeds meer ruimte dan wel uren nodig. De Maranter was een privéhal en nog meer bijhuren was zeer kostbaar. Men zocht naar een andere oplossing en die werd gevonden in een soort samenwerkingsverband met Badmintonclub Elst. Zij hadden de beschikking over 9 banen, maar gebruikte er maar 5. In overleg met BC Elst en de gemeente kreeg ’t Pluumke de gelegenheid om deze 4 overgebleven banen te huren. Deze “samenwerking” heeft een aantal jaren geduurd.

Op een gegeven moment gingen er geluiden dat de gymzaal in Lent verbouwd zou gaan worden tot een echte sporthal. Deze sporthal kreeg de naam “de Spil” en vanaf 9 april 1994 speelt ’t Pluumke weer in hun eigen dorp Lent. En tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds met veel plezier in de Spil gesport.